Ergen Psikiyatristi

Ergen psikiyatrisi, ergenlik dönemine girmiş olan çocukların karşılaştığı problemleri çözmek  konusunda ergenliğe girmiş olan bu bireylere danışmanlık yapan uzman hekimlere denir. Çocuk ve ergen psikiyatristi olan bu uzman doktorlar altı yıl tıp eğitimi ve uzmanlık eğitimi almaktadırlar.

Ergen Psikiyatrisi Nedir?

Bireyler çocukluk döneminde oldukça hassastırlar. Ergenlik dönemi ile birey farklı duygular ile tanıştığı ve kendini tanıma yolunda ilerlediği için daha hassas olabilmektedirler. Hassas olan ergen bireylerin farklı duyguları tanıması ve kendini tanıma konusunda yardıma ihtiyaç duyması normal ve desteği alması gereklidir.

Ergen psikiyatrisi olan Doç. Dr. Emel Sarı İstanbul’daki çocuklarına danışmanlık arayan ailelere destek olmaktadır. Doç. Dr. Emel Sarı pek çok psikoloji ile ilgili projede yer almış, öğretim üyeliği yapan uzman bir hekimdir. İstanbul’da ergen psikiyatristi arayan aileler Doç. Dr. Emel Sarı’dan güvenle destek alabilir.

Ergen olan bireyeler bazen sadece ergenlik ile gelen farklı düşünce ve duyguların yanında geçmişten gelişimsel bozukluklarla da başa çıkmak zorunda kalmaktadırlar. Bu bozukluklar ve sorunlar ergenlikle daha zor durumlara sebep olabilmektedir. Bu durumlarda ailelerin doğru tepki vermesi oldukça önemlidir. Doğru tepkileri ve doğru yaklaşımları her zaman ailelerin bilmesi mümkün olmayacağı için bu konuda uzman birinden destek almak gerekir. Ergen psikiyatristleri sadece ergen bireylere değil aynı zamanda ailelere  de destek sağlayabilirler ayrıca bu çok da faydalı olmaktadır.

Ergen Psikiyatrisi Ne Yapar?

Ergen psikiyatristleri ergen bireylere danışmanlık süreci boyunca hem bireye hem de ailesine destek olmak ve sorunların çözümü adına pek çok noktada katkı sağlamaktadır. Ergenlik ile ilgili olan farklı farklı pek çok durum olduğu için her durumda nasıl başa çıkılması gerektiğini aileler her zaman bilemiyor olabilir. Bu yüzden ergen psikolojisi alanında uzman olan bir ergen psikiyatristi gereken desteği ailelere sağlayacaktır.

Ergen psikiyatristinin sunduğu destek ve danışmanlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ergen bireylerin karşısına çıkan bilişsel, ruhsal, okul ile ilgili, sosyal çevre ve arkadaşlık ile ilgili karşılaştığı sorunları belirlenmesi,
  • Ergenlerde olan sorunların doğru belirlenmesi adına birey ile doğru iletişim kurmak,
  • Yalnızca ergen birey ile değil aynı zamanda gerekli durumlarda ergen bireyin ailesi ile de seans yapmak,
  • Ergen bireyin ailesi ile yaptığı seanslarla ailenin bireyin sorunlarının çözümü konusunda bilgilendirmek, nasıl davranılması gerektiği gibi durumların açıklanması hatta ergen bireyde sorun olmasa bile sorunların olmaması adına da aile ile görüşme sağlayabiliyorlar.
  • Ergen bireyin karşılaştığı sorunların çözümü veya anlaşılması için gerekli yöntemi bulmak,
  • Ergen bireyde olan sorunların tespitinden sonra gerekli olan tanı koyma için gerekli tetkikleri yapar,
  • Ergen bireyde olan sorunlar için uygun olan tedaviyi kişinin özelliklerini göz önüne alarak kararlaştırmak ve en uygun tedaviyi bulmak,
  • Medikal tedavi gerekli ise ergen bireyde bu tedavi yolunu kullanabilir,
  • Aile ve ergen bireyin arasındaki iletişimin doğru olması adına her iki tarafa da destek sağlar,
  • Tüm tanı, tedavi ve izleme süreçlerini yönetir gerekirse belli kişilerden veya ekipten de yardım alır.

Ergen psikiyatristi, ergen bireylerin doğru yaklaşımla sorunlarının çözümü ve sorunların hiç ortaya çıkmaması gibi konularda birey ve ailesine destek sağlayan uzman hekimdir. Ailelerin gerekli olan durumlarda uzman hekimlere danışma konusunda çekinmeden yapması da oldukça önemlidir.

Ergenlik Dönemine Ait Olan Özellikler Nelerdir?

Ergenlik çocuk ile yetişkinlik arasındaki geçiş dönemi olarak adlandırılması mümkün. Ergenlikte bireyde hem fiziksel değişimler hem de duygusal değişimler olmaktadır. Bu değişimler kolaylıkla fark edilebilmektedir. Ailelerin ergenlik döneminde olan bireyi fark etmeleri ve bireye karşı doğru davranabilmesi adına ergenlik ile gelen farklılıkları özellikle duygusal ve zihinsel durumları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Bireyler ergenlik ile birlikte içe kapanabiliyorlar,
  • Yalnız geçirdikleri zaman artabilir ve yalnız kalmak konusunda ısrarcı da olabilirler,
  • Ani ve hızlı duygu değişimleri,
  • Bireyselleşme ve kendi bağımsızlığını hissettirme ergen bireydeki kendini bulma yolunda olumlu davranışlardandır,
  • Pek çok değişim yaşadıkları için bazı durumlarda bu değişimlere kolay uyum sağlayabilmektedir ama bazen de uyum sağlama konusunda daha agresif olabilmektedirler,
  • Dışarıdan gelen değişimlere de uyum konusunda farklı davranabilmektedirler,
  • Bazı durumlarda ergen bireylerde öfke, agresiflik ve saldırganlık gibi durumlar gözlemlenebilir,
  • Ergenlikte olan en belirgin durumlardan biri olan bağımsızlık duygusu ergenlerin otoriteye karşı direnmesi ve otoriteye karşı çıkmak gibi etkilere de sahip olabilmektedir,
  • Arkadaşlarla daha çok vakit geçirmeye başlarlar. Bunun sebebi otorite olan aileden uzak olma olarak açıklanabilir ve bunun sonucunda da arkadaşlara kendini beğendime isteği,
  • Arkadaş veya sosyal çevreden reddedilme korkusu,
  • Ergen bireylerde yukardaki özelliklerin görülmesi geçici ve normaldir. Fakat bazı durumlarda sorun yaşayan bazı ergen bireyler olabilmektedir. Bu ergen bireyler yukarıdaki özelliklerin çoğunu yaşamaktadır. Bu özelliklere ek olarak çevreye veya kendisine anlaşılmama gibi nedenlerle sürekli öfke duyma ve zarar verme eklenebilir.
  • Ergenlerde olan sorunların ne kadar ciddi olduğu konusunda tam tespiti ergen psikiyatristi tarafından yapılan seanslar sonucunda beli olacaktır.
  • Ergen bireylerde eğer duygusal veya zihinsel sorunlar ile karşılaşılıyorsa ailenin hassas davranması oldukça önemlidir. Aksi takdirde aileler ve ergen birey arasında belli bir mesafe oluşmaya başlar ve bu mesafe ergen bireyin sorunları ile başa çıkmasını zorlaştırır.

Çocuklarda Hangi Durumunda Ergen Psikiyatrisine Götürmek Gerekir?

Ergenlik döneminde olan bir bireyi ailelerin ne zaman destek almak için ergen psikiyatristine götürmesi gerektiği aileler tarafından merak edilen sorulardandır. Ergen bireylerin hassas oluşu ve daha dikkatli davranılması gerektiği düşünüldüğünde aileler bu konuda oldukça kararsız kalabilmektedir.

Ergen bireyleri, kendilerini daha iyi tanımaları ve sağlıklı bir ergenlik süreci geçirmeleri adına ergen psikiyatristine erken gitmeleri iyi olabilir. Aileler de bu süreç içinde bireyin zihinsel ve duygusal gelişimde faydalı olmak için dikkat etmeleri gereken konuları da öğrenebilirler.

Ergenlikte olan ve ergen psikiyatristi tarafından danışmanlığa ihtiyaç duyan durumları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Sinirlilik, ergenlikte sıklıkla karşılaşılan bir duygusal durumdur. Gerekli destek alınmasa bazı olumsuz durumlara yol açabilmektedir ve buz yüzden destek almak daha iyi olacaktır.
  • Mutsuzluk,
  • Dikkat eksikliği,
  • Yaşıtları ile iletişim konusunda sorun yaşaması ergenlikte farklı etkilere sahip olabilmektedir. Yalnızlığa veya kendini kabul ettirme için amacıyla farklı durumlara kendini sokmak gibi. Bu yüzden alınan destek ile arkadaşlar ile doğru iletişim konusunda bilgi sahibi olabilirler.
  • Ergenlik döneminde bazı sorunlar karşısında birey aşırı strese girme ve bu stres karşısında kendini kısaltama yoluna gidebilmektedir. Sınav kaygısı, iletişim bozuklukları, okul fobisi, yalnızlık korkusu bireyin kendini kısıtladığı ve herkesten veya her şeyden uzaklaştığı bir etkiye sahip olabilmektedir.
  • Madde kullanımları, ergenlikte yaşanan kendini kabul ettirme veya akranlardan geri kalmama gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkan durumlardır.
  • Travmatik olaylar, anne- baba boşanmaları; geçişten gelen tik sorunları, takıntılar ve benzeri durular da bireyin desteğe ihtiyaç duyduğu durumlardandır.

Ergenlik döneminde yukarıda yaşanılan durumlar ile karşılaşılması durumunda aile ergen psikiyatristinde destek almalı. Ama ailelerin tüm bunlar yaşanmadan destek alması daha çok yararlı ocaktır.