Çocuk ve Ergenlerde Anksiyete Bozuklukları

Ayrılık kaygısı bozukluğunda bilişsel ve davranışçı yaklaşımı kombine kullanan psikoterapi ekolü faydalıdır. Psikoterapi sürecine anne-baba ya da bakımverenlerin ve okul yönetimi ile öğretmenin katılımı da oldukça önemlidir. Şiddetli olgularda ilaç tedavisi psikoterapiye eklenebilir. Selektifserotoningerialım inhibitörleri ayrılık kaygısında kullanılan ilk sıra psikotropik ilaçlardır.

Detaylar

Panik Bozukluk ve Agorafobi

Yaygın Anksiyete Bozukluğunda bilimsel etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri medikal tedavi ile bilişsel-davranışçı terapidir. Medikal tedavi, bir psikiyatri uzmanı tarafından gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra ve eşlik eden diğer bozukluklar dikkate alınarak düzenlenir. En sık kullanılan ilaçlar SSRI grubu ilaçlar, antipsikotikler, gerekli durumlarda kısa dönem benzodiazepinlerdir.

Detaylar

Eliminasyon Bozuklukları ( Enürezis / Enkoprezis )

Çocuğun tuvalete gitmek ve kakasını yapmak ile ilgili korkuları varsa aşamalı maruz bırakma ile yaşa uygun, eğlenceli pekiştireçlerle korkunun azaltılması sağlanır. Çocuk Enkoprezisi anne ve baba ile ilişkisinde bir güç faktörü olarak kullanıyorsa ve durum uzun süreli devam ediyorsa aile eğitimi, bireysel ve aile psikoterapileri müdahale sürecine eklenebilir.

Detaylar

TripleP – Olumlu Anne babalık Programı

Avrupa’nın birçok ülkesinde yayınlanmış “Driving Dadand Mom Mad” isimli diziyi seyreden ve burada gerçek ailelerin çocuklarıyla ilgili sorunlarına olumlu anne babalık ilkeleri ile yaklaşımı izleyen 723 ailenin diziden sonra katıldığı araştırmada çocukların davranış problemlerinde, anne babaların öfkesi, depresif belirtileri ve öz-yeterliliklerine dair değerlendirmelerinde düzelmeler olduğu, negatif anne babalık tutumlarında iyileşmeler olduğu gösterilmiştir. Bu iyileşmelerin devam eden 6 ay boyunca da devam ettiği kanıtlanmıştır.

Detaylar

Özgül Öğrenme Bozukluğu ( Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli )

Özgül Öğrenme Bozukluğu tanısına eşlik eden psikiyatrik bozukluklar söz konusu olduğunda bu bozuklukların psikiyatrik tedavileri gündeme gelir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve eşlik eden disleksi tanılı olguların metilfenidatla tedavisini değerlendiren bir çalışmada, metilfenidatın DEHB belirtilerine ek olarak olguların okuma performansları üzerine de iyileşme sağladığı gösterilmiştir.

Detaylar

Yüksek İşlevli Otizm ve Asperger Bozukluğu

Bu dönemlerde birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sürelerde duygudurum aşırı çökkünleşir ya da yükselir, kişinin düşünce, duygu ve davranışlarında belirgin değişiklikler ortaya çıkar ve işlevsellik önemli oranda bozulur. Psikotik bozukluklarda ise gerçeği değerlendirme yetisi bozulur, işitsel, görsel ve dokunsal halüsinasyonlar ve hezeyanlar (sanrılar) tabloya eklenir. Sayılan psikiyatrik durumlar geç kalınmadan müdahale edilmesi gereken, çoğunlukla ilaç tedavisi ve bazen de klinik yatış gerektiren psikiyatrik hastalıklardır.

Detaylar

Otizm Spektrum Bozuklukları

Otizm Spektrum Bozukluklarının özel diyetlerle, ağır metal bağlayıcı şelatör ajanlarla tedavi edilmesi mümkün değildir. Eşlik eden metabolik ve sindirim sistemi ile ilgili sorunları (kabızlık, ishal, şişkinlik) olan olguların Çocuk Metabolizması uzmanlarınca değerlendirilmesi, yapılan inceleme ve değerlendirme sonrası diyetle ilgili düzenlemelerin yapılması daha uygundur. Hiperbarik oksijen tedavisi Otizm Spektrum Bozukluklarının tedavisinde yeri olmayan bir yöntemdir.

Detaylar